ÇOCUĞUNUZ 12-18 AYLIK
MOTOR GELİŞİM
Çocuğunuz 12 ila 15 ay arasında sizin yardımınız veya başka bir destek olmadan ayağa kalkabilir. Ayağa kalkabildiklerinde onlar için keşif zamanları da başlamıştır.
Birçok çocuk 12 ila 15 ay arasında kendi başına yürümeye başlar, ancak bir kısmının 15 ila 18 aylıkken yürümeye başlaması da normaldir.
Pratikle, bir ellerinden tuttuğunuzda merdivenleri tırmanmaya başlarlar. Yetişkin sandalyesine, mobilyalara tırmanmaya çalışırlar. Koşmaya başlayabilirler. Birçok yeni yürümeye başlayan çocuk çok aktiftir ve içinde yaşadıkları dünya hakkında meraklıdır.
12 ila 15 ay arasında, küçük çocuklar bir şeyleri sallayarak ve çarparak ve onları yığınlar veya kuleler halinde bir araya getirip sonra da parçalayarak dünyaları hakkında çok şey öğrenirler.
Onlara sorduğunuzda tanıdıkları insanlara ve şeylere işaret edebilirler.
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz bir bardaktan içmeye başlayabilir.
18 aya kadar, çoğu yeni yürümeye başlayan çocuk el ve kol hareketleri üzerinde çok daha fazla kontrole sahiptir ve onları giydirmenize yardımcı olmaya çalışabilir. Halkaları çubuğa geçirebilir, iki eliyle yetişkine top atabilir.
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz kalem veya kaşık kullanma veya bardaktan içme gibi becerileri deneyebilir. Ayrıca baş ve işaret parmağını kullanarak küçük nesneler ve oyuncak parçaları gibi nesneleri toplamaya başlamalarını sağlayacak beceriler geliştireceklerdir. Eline kağıt kalem verildiğinde karalamalar yapabilir.
BİLİŞSEL GELİŞİM
Çocuğunuz oyuncağını saklandığı yerde bulabilir, siz gözü önünde bir nesne sakladığınızda nesnenin orda olduğunu bilir ve bulur.
Vücut parçalarını tanımaya başlamıştır ve sorulduğunda en az iki tanesini gösterir
Özelliklerini tanımladığınız bir nesnenin ne olduğunu anlar ve isterseniz size verebilir, alıp gelebilir
Görebildiği bir alan içinde olan istediği nesneye farklı yollar deneyerek ulaşabilir. Ör:bir çubukla itmek, çekmek, sandalyeye tırmanmak vb
Birbirine bağlı yönergeleri yerine getirebilir
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
12 aylıkken, yürümeye başlayan çocuğunuz insanlara karşı iyi gelişmiş duygusal bağlara sahip olacak ve onlara sevgi göstermeye başlayacak. Genellikle yaklaşık 14. ayda sizden ayrılmaktan korktukları zaman ayrılık kaygısı hissetmeye başlarlar. Anne ya da baba gittiğinde ağlayabilir.
Basit ev işlerinde sizi taklit etmeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Çocuğunuz yanında siz olmadan oyuncaklarıyla oynamaya başlayacaktır. Güldüren ve dikkat çeken davranışları tekrar tekrar yapmaya başlayacaktır
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz başkalarının nasıl hissettiğini anlamaya başlayacaktır - örneğin, yanında biri üzgün görünüyorsa veya ağlıyorsa üzgün görünerek.
Çocuğunuz insanlar onları izliyorsa utanç belirtileri gösterebilir. Dikkat çekmek istiyorsa tekrarlayan eylemler yapabilir sesler çıkartabilir.
DİL GELİŞİMİ
Muhtemelen birkaç aydır bebeğinizin konuşma seslerine çok benzeyen ancak tam olarak anlaşılmayan sesler çıkartarak iletişime geçme çabasının farkındasınızdır. Şimdi gerçek kelimeler duymaya başlayacaksınız. Yaklaşık 12 ayda 1 veya 2 kelime olabilir, 18 ayda 6 veya daha fazla kelimeye çıkar.
Sesleri ve jestleri birleştirmeye başlar
Çocuğunuz bu aylarda nesnelerin fonksiyonunu bilir, kullanışını taklit etmeye başlar
Sorulduğunda adını söyler
Basit yönergelere uyar
15 ila 18 ay arasında, çocuklar kendi adlarını tanıyabilir. 18 aya kadar, başka bir odadan bir şey almak gibi basit talimatları, hareketlere ihtiyaç duymadan anlayabilir ve uygulayabilirler. Aynada kendini tanıyabilir.
13-18 aylık çocuğunuzun gelişimine yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz;
-
kucaklamalar ve öpücüklerle çok fazla sıcaklık ve sevgi gösterin
-
bloklar, plastik kaplar ve mandallar gibi nesneleri veya vücudun parçalarını kullanarak onlarla oynayın
-
Onlarla, -mış gibi oyunlar oynayın, çay içermiş gibi, yemek yaparmış gibi, doktormuş gibi
-
onlarla bol bol konuşun — renkler ve insan isimleri, basit fiiller nesneler gibi kullandığınız ve temas halinde olduğunuz şeyleri adlandırın
-
bol bol kitap okuyun, tekerlemeler ve çocuk şarkıları söyleyin, beraber dans edin
-
kendi yemeğini kendisi yemesi için fırsat verin. Kaşık kullanma ve bardaktan içme gibi becerileri teşvik edin.Elleri ile yemeğe dokunmasına engel olmayın sık sık ellerini temizlemeyin
-
evinizi güvenli hale getirin çocuğunuzu yürümeye ve keşfetmeye teşvik edin, ancak zorlamayın, güvende olduklarını hissettirin, ulaşılabilir olun
-
diğer çocuklarla oyun oynamayı teşvik edin
EĞER;
Çocuğunuz 18 aya kadar şunları yapmazsa, doktorunuzla ve/veya çocuk gelişimcinizle iletişime geçmelisiniz:
-
göz temasından hoşlanmıyorsa
-
sakladığınızı gördüğü nesneleri aramıyorsa
-
kucaklaşmaktan hoşlanmıyorsa veya aşırıysa
-
herhangi bir kelime kullanmaya başlamadıysa
-
basit talimatları izlemiyor, yerine getirmiyorsa
-
işaret etmiyor, el sallamıyor veya taklit yapmıyorsa
-
-mış gibi oyunları oynamıyor ve katılmıyorsa
-
yürümemişse
-
sizi duymadığını ya da görmediğini hissediyorsanız
-
gözle görülür denge problemleri yaşıyorsa
-
bir zamanlar sahip oldukları becerileri yavaş yavaş bıraktığını düşünüyorsanız
-
ayrıldığınızda veya geri döndüğünüzde hiç umrunda olmuyorsa
-
bazı nesnelere karşı aşırı tutkunluğu varsa
ÇOCUĞUNUZ 19-24 AYLIK
MOTOR GELİŞİM
Topu tekmelemede veya fırlatmada, kurşun kalemle karalamada ve bloklarla yapılar oluşturmada ustalaşmaya başladığını göreceksiniz.
Önceki dönemde denemelerini yaptığı baş ve işaret parmağı ile nesneleri kavrama becerisi gelişmiş olacaktır. Kitabın sayfalarını çevirmeye başlar, istediğiniz resmi arayabilir
Küçük küpleri üst üste koyup en az dört tanesinden kule yapabilir
Çocuğunuz muhtemelen bir elini diğerine tercih etme eğilimi gösterecektir. Bu yaştaki küçük çocuklar genellikle bir kaşık, bardak ve belki bir çatal kullanarak kendi başlarına yemek ve içmek isterler.
Çocuğunuz çoraplarını, ayakkabılarını ve düğmesiz kıyafetlerini çıkararak sizin soyunmanıza yardımcı olmaya çalışabilir.
Merdivenleri bağımsız olarak inip çıkmaya başlayabilir, denge, koordinasyon ve sıçrama becerileri daha iyidir.Çift ayak sıçrama denemeleri yapabilirler.
BİLİŞSEL GELİŞİM
18 ila 24 ay arasında çocuğunuzun beyni yeni sinaps bağlantıları oluşturmaya başlayacaktır.Çocuğun ilgisi nerede ise orada kurulan sinaps bağlantıları daha güçlüdür.Denemeye fırsat verdiğiniz sürece öğrenmeyi hızlandırmış olursunuz.
Bu dönemde taklit becerileri iyiden iyiye gelişmiştir sizi ve diğerlerini taklit ederek öğrenirler.
Gizlenen şeyleri bulurlar
Tren şeklinde dizilmiş küpleri iter
Bana …. göster yönergesini anlar ve resimler arasından istenilen nesneyi gösterir.Tanıdığı bildiği kitaplardaki cümleleri, tekerlemeleri tamamlar.
Birbiri ile ilişkili nesneleri eşler
Kitabın sayfalarını çevirir ve istenilen resmi bulur
Oyuncak bebek üzerinde dört vücut kısmını gösterir
Bu ne? anlar ve bilinen resimleri isimlendirir
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
Ayrılık kaygısı genellikle yaklaşık 18 ayda oldukça yoğundur, 24.ayda azalmaya başlar.Sizin çocuğa karşı tutumlarınız bu durum üzerine etkilidir.
Evcilik oyunu oynarlar. Çocuğunuz bu dönemde muhtemelen diğer çocukların yanında oynamayı sevecek olsa da, her zaman onlarla oynamak istemeyebilir.
Yetişkinin kitap okumasından beraber kitabın resimlerine bakmaktan hoşlanırlar
Hatırlatıldığında merhaba, teşekkür ederim, günaydın gibi sosyal ifadeleri kullanırlar
İstenildiğinde yiyecekleri ve nesneleri paylaşmaya başlarlar
2 ya da 3 akranı ile paralel oyun oynarlar
Oynamak için oyun ve oyuncak seçmeye başlarlar
Bu yaşta çocuğunuz öfke, utanç ve heyecan gibi duyguları daha fazla hissetmeye başlar. Onlara yapmamalarını söylediğiniz şeyi kasıtlı olarak yapmaya başlayabilirler. Ama aynı zamanda nasıl hissettiklerini düşünmeyi ve öfke nöbetlerine yol açabilecek bu duygularla başa çıkmayı da bu dönemde öğrenirler
Çocuklar bu dönemde, zor duygularla başa çıkmak için öfke nöbetleri kullanır. Farklı 'öfke' davranışları sergilerler:
-
çok kızgın olmak
-
ağlamak, çığlık atmak veya bağırmak
-
nesneleri fırlatmak veya kırmak
-
kaçmak
-
tekmelemek veya başka şekilde agresif olmak
-
nefesini tutmak veya kusmak
DİL GELİŞİMİ
Dil becerileri de gelişir. Gördüklerini, vücutlarının bölümlerini ve hayvan seslerini tanımlamak için her hafta 1 ila 7 yeni kelime ile denemeler yaparlar. Ayrıca resimli kitaplardan tanıdıkları şeyleri işaret etmeye başlarlar.
Çocuğunuz 3-4 kelimeli yönergeleri anlamayı ve takip etmeyi öğrenecek ve muhtemelen 'daha fazlasını' istemeye ve bir şey yapması istendiğinde 'hayır' ve 'neden' demeye başlayacaktır. 24 aya kadar çoğu çocuk yaklaşık 50 kelime bilir ve ihtiyaçlarını veya gördüklerini tanımlamak için iki veya daha fazla kelimeden oluşan cümleler kullanır.
İsteklerini sözel olarak ifade etmeye başlamışlardır
Bazı çocuklar, deneyimledikleri yeni duyguları 'üzgün' gibi kelimelerle ilişkilendirir veya size ya da en sevdiği oyuncağı kucaklayarak ya da öperek sevgilerini ifade eder.
AYRICA BU DÖNEMDE;
Yeme alışkanlıklarını daha az yiyerek değiştirmesi normaldir. Aynı zamanda, yiyecekler konusunda damak tatları hızlı değişebilir
Çocuğunuz 18 aylıkken tuvalet eğitimine hazır olma belirtileri gösterebilir ve birçok çocuk yaklaşık 24 aylıkken hazır olacaktır.
Yürümeye başlayan çocuğunuzun yeterince yemek yemesi ve uyuması önemlidir. Uzun bir gece uykusu da dahil olmak üzere 24 saatlik bir süre içinde 12 ila 13 saat uyumalıdır. Çocukların gün içinde 1 ila 2 uykuya ihtiyacı vardır, bazıları ise hiç uyumaya ihtiyaç duymaz.
19-24 aylık çocuğunuzun gelişimine yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz;
-
Çocuğunuzun yeni şeyler denemesine, yeni beceriler geliştirmesine fırsat verebilirsiniz
-
Çocuğunuzun kendine güvenen ve bağımsız olmasına yardımcı olabilirsiniz.
-
Çocuğunuza bol bol kitap okuyabilir ve yeni sözcükler öğrenmesini sağlayabilirsiniz
-
Çocuğunuza fırsatlar vererek onunla inatlaşmayarak onun kişiliğinin oluşmasında olumlu rol oynayabilirsiniz
-
Çocuğunuzla bol bol konuşarak onun dilini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz
-
Birlikte parka geziler yaparak, bir toplu taşıma aracı kullanarak, bir oyun alanı gezerek merakını ve tanıma becerisini geliştirmesine destek olabilirsiniz
AYRICA;
Çocuğunuz bu dönemde çok daha hareketlenmiş ve merakı artmıştır.Bu sebeple tehlikelerle daha fazla karşı karşıya kalabilir.Bu yüzden çocuğunuzu
-
Suyun, ateşin, yüksek yerlerin yakınında yalnız bırakmayın.Tehlikeli yerlerin kapılarını kilitli tutun, merdivenleri küçük kapılarla kapatın.Çocuğunuzun ulaşabileceği tüm prizleri kapatın.Mutfak aletleri, ütü, ısıtıcı, gibi aletleri çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlere kaldırın, tencere kulpları çocuğunuzun ulaşıp çekebileceği yerlerde olmasın.İlaçları, ev temizlik malzemelerini kapalı yerlerde tutun.Çocuğunuzu araçta yalnız bırakmayın, araba koltuğu kullanın.
-
Ekrana maruz bırakmayın.Bebeğinizin bu dönemde ekrandan çok siz ihtiyacı var.
-
Yeni yiyecekleri denemesine fırsat verin
EĞER,
Çocuğunuz 24 aya kadar şunları yapmazsa, doktorunuzla ve/veya çocuk gelişimcinizle iletişime geçmelisiniz:
-
'su iç, baba gel' gibi kelime öbekleri oluşturmuyorsa
-
tarak, telefon, çatal veya kaşık gibi eşyalarla ne yapacağını bilmiyorsa, taklit etmiyorsa
-
sözcükleri taklit etmiyorsa
-
basit yönergeleri dinlemiyor ve yerine getiremiyorsa
-
hala yürüme becerilerinde yetersizse
-
bir zamanlar sahip oldukları becerileri kaybetmeye başladılarsa
ÇOCUĞUNUZ ÜÇ YAŞINDA
MOTOR GELİŞİM
Çocuğunuzun ince motor becerilerde daha da becerikli olmaya başladığını fark edersiniz.
El-göz ve motor beceri koordinasyonu gelişmiştir. Daha fazla küçük küple kule yapabilir, ipe boncuk dizebilir
15 cm yüksekten atlayabilir, ip üstünden atlayabilir
Taklitle çizgiler çizebilir, gösterildiğinde daire çizebilir
Makasla kesebilir
3 yaşına geldiğinde, birçok küçük çocuk onları banyoda yıkamanıza yardımcı olacaktır.
Düğmelerini açmaya başlayacak giyinme ve soyunma becerilerinde size daha çok, yardımcı olacaktır
Kaba motor becerilerde daha aktiftir. Top atmak, yakalamak, zıplatmak, ayakla vurmak becerilerinde yeterli olması beklenir.
Çift ayak sıçrar, koşar, koşarken yön değiştirir, üç tekerlekli bisiklete binebilir
BİLİŞSEL GELİŞİM
Çocuğunuz mekanda konum kavramlarını anlamaya başlamıştır.İstediğinizde elindeki nesneyi başka bir nesnenin altına, üstüne, içine, yanına vb koyabilir
Uzun olan nesneyi seçebilir
Kitapta gördüğü resimleri isimlendirir
2-3 parçalı puzzle tamamlayabilir
1 den 3 e kadar ritmik sayabilir
…..ne yapılır sorusunu anlar, nesnelerle ne yapıldığını bilir ve söyler
Cinsiyetini bilir
Çocuğunuz nesne ve şekilleri bu dönemde eşleştirmeye başlayacaktır
Düğmeleri, kolları, hareketli parçaları bir nesneyi harekete geçirmek için kullanabilir
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
Çocuğunuz parmak oyunları oynar. Bu dönemde muhtemelen diğer çocuklarla oynamaktan, hayali oyunlar oynamaktan, şarkı söylemekten ve yemek pişirmek veya uzaktan kumanda kullanmak gibi aile üyelerinin yaptığı şeyleri taklit eden oyunlar oynamaktan zevk alacaktır.
Çocuğunuz bu dönemde suçluluk ve utanç gibi birçok farklı duygu hissetmeye başlayacaklar.
Çocuklar, davranışlarının sizi nasıl etkileyebileceği ve davranışınızın onları nasıl etkilediği de dahil olmak üzere diğer insanların duygularının daha fazla farkına varmaya başlayacaklar.
Güçlü duygular yaşamaları ve bunları kelimelerle ifade edememekten kaynaklı ile öfke nöbetlerinin devam etmesi muhtemeldir.
Ağlayan arkadaşları için endişe duymaya başlarlar ve rutinleri seviyor gibi görünebilirler ve işler değişirse üzülebilirler.
Benim ve onun kavramlarını anlamaya başlar
Anne babadan daha kolay ayrılır.Rutindeki değişikliklerde üzülme, ağlama davranışı normaldir.Ağlayan çocuğunuza yardımcı olmak için 0(850)4741777
DİL GELİŞİMİ
2 yaşında, çocuğunuz muhtemelen 50 veya daha fazla kelimeyi bilecek ve kullanacaktır, bazen 2 veya 3 kelimelik cümlelerde. 'Ben', 'biz' ve 'beni' kullanmaya başlayacaklar ve bu kelimeleri kullandığınızda anlayacaklar. 3 yaşına kadar, çocuğunuzun 200 veya daha fazla kelimelik bir kelime hazinesi vardır ve bunları 3 veya daha fazla kelimeden oluşan daha uzun cümlelerde birleştirebilir. Sizin ve çocuğunuzun sırayla konuştuğu bir sohbete başlayabilirsiniz. Konuşmalarının çoğu şimdi anlaşılabilir olacak.
Çocuğunuz üç yaşına geldiğinde ne yaptığını veya nerede olduğunu birkaç kelimeyle açıklayabilir. Yabancılar çoğu zaman onları anlayabileceklerdir.İki üç basamaklı yönergeleri takip edebilecek ve yerine getirebilecektir.
Çocuğunuz problem çözmeye, nesneleri veya resimleri eşleştirmeye ve 'kim, ne ve nerede' sorularına cevap vermeye başlayacak.
Çocuğunuz olayların ve eylemlerin nasıl bağlantılı olduğunu daha iyi anlayacaktır, örneğin, giyinmeye başladığınızda dışarı çıkacağınızı anlamak gibi
Çocuğunuz oyun oynarken oyunlarında ses kullanmaya başlayacak, oyuncaklarını konuşturmaya çalışacaktır.
Teşvikle, kaşık kullanmakta daha iyi olacaklar, ancak sabırlı olmanız ve yemeklerle biraz karışıklık beklemeniz gerekebilir.
Üç yaş çocuğunuzun gelişimine yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz
- Uygun sosyal ortamlarınızı genişleterek çocuğunuzun başkaları ile kurduğunuz doğru iletişimsel davranışları gözlemlemesine fırsat verebilirsiniz
- Kaba ve ince motor becerilerini ve el-göz koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olan oyunlar planlayabilir ve çocuğun katılımını sağlayabilirsiniz.
- Yeni şeyler denemeye devam etmek için güvenlerini artırmak için hem mevcut hem de yeni becerilerdeki çabaları teşvik etmeli ve övmelisiniz.
- Çocuğunuzla beraber okumak, dinlemek ve konuşmak, konuşmaya teşvik etmek, iletişim becerilerini geliştirmek ve onlara değerli olduklarını hissettirmek çok önemlidir
- Çocuğunuzun alet kullanmaya hevesli olduğu bu dönemde (kaşık, çatal, bıçak, açaçak, çekecek vb.) ona destek olmak ve teşvik etmek önemlidir.Ancak sabırlı olmanız ve beklemeniz gerekebilir.
EĞER,
Çocuğunuz 3 yaşa kadar şunları yapmazsa ya da aşağıdaki durumlar varsa doktorunuzla ve/veya çocuk gelişimcinizle iletişime geçmelisiniz:
- çok düşüyor veya merdivenlerde sorun yaşıyorsa
- tek ayak üzerinde hala denge sağlayamıyorsa
- konuşmuyor ya da konuşması hiç anlaşılmıyorsa
- basit bir çizgi veya çarpı çizemiyor, çatal bıçak kullanamıyor, düğmeleri çözemiyorsa
- 2-3 adımlık bir yönergeyi anlamıyor ve yerine getiremiyorsa
- Mış gibi oyunlar oynamıyorsa
- diğer çocuklarla veya oyuncaklarla oynamak istemiyorsa
- göz teması kurmuyorsa
- bir zamanlar sahip oldukları becerileri kaybetmeye başladığını düşünüyorsanız
ÇOCUĞUNUZ 4 YAŞINDA
MOTOR GELİŞİM
Artık top oyunlarında daha iyidirler
Üç tekerlekli bisiklete sürebilirler, yönünü değiştirebilirler
Kalem ve makas kullanabilir ve çizim yapabilirler.
Tek ayak üzerinde dengede durabilir ve zıplayabilirler.
BİLİŞSEL GELİŞİM
Renkleri ve sayıları adlandırır, sayma odlusunu anlar, miktar kavramını bilir.
Zamanı anlamaya başlar
Bir hikayenin bölümlerini hatırlar
Aynı-farklı kavramını bilir
Kart oyunları oynar, masa başı etknliklerde daha uzun süre katılım sağlar
Sonra ne oldu sorusunu anlar ve yorum yapabilir
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
Çocuğunuz 3 ile 4 yaşları arasında bedenlerinin ve duygularının kendilerine ait olduğunu daha iyi anlamaya başlar. Ayrıca mutlu ya da üzgün olmanın nasıl bir his olduğu konusunda daha iyi bir fikre sahip olacaklardır.
Çocuklar bu dönemde duygularını da yönetmeye başlarlar. Daha iyi iletişim becerileri, ihtiyaçları ve istekleri hakkında konuşmalarını sağlar.Çocuklarınızın duygularını ifade etmeye başladıkça daha az sinirli olduklarını daha az öfke nöbeti geçirdiklerini fark edeceksiniz .
Çocuklar benlik saygılarını bu dönemde geliştirirler
Çocuğunuz bu dönemde arkadaşlıklar kuracak ve küçük gruplar halinde oynamaya başlayacaktır.Arkadaşlarıyla nasıl oynanacağını ve arkadaşlarıyla oynarken nelerin kabul edilebilir olduğunu gözlemleyerek öğrenecektir
DİL GELİŞİMİ
Çocuğunuz 4 yaşına geldiğinde, onunla 6 veya daha fazla kelimelik cümlelerde birkaç yüz yeni kelime içeren konuşmalar yapmayı bekleyebilirsiniz.
Tanıdık şeyler ve yerler hakkında verdiğiniz talimatların çoğunu anlarlar, örneğin, 'kaşığını çekmeceye koy'
Nesneleri tanır ve parça bütün ilişkisini kavrar
Mekanda konum kavramlarını bilir ve bunlarla ilgili konuşmaları anlar yönergeleri yerine getirir
Şarkı ve tekerlemeleri ezberler ve söyler.Adını soyadını bilir
Soru kelimelerini ile sorulan soruları anlar.'neden' ve 'nerede' ve 'ne zaman'.Hikayeler anlatır
Harfleri, sayıları ve renkleri tanımlamaya ve kopyalamaya başlar
Zamanı anlamaya başlar
Kendinin ve diğerlerine adlarını bilir ve söyler.Sorulduğunda yaşını söyler.
AYRICA;
Çocuğunuzun hayal dünyasının gelişmesiyle beraber bu dönemde hayali arkadaşlar geliştirmesi yaygın görülür.Çocuğunuzun bir süre sonra hayali arkadaşları ile kurduğu oyunlar bitecektir.Çocuğunuzun hayali arkadaşları ile ilgili nasıl davranacağınız konusunda bilginiz olmadığını düşünüyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz
Dört yaş çocuğunuzun gelişimine yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz
- Çocuğunuzun yaratıcılığını destekleyen çizim ve boyama çalışmalarını beraber yapabilirsiniz. Farklı renklerde, boyutlarda, çocuğunuzun gelişimine uygun farklı tutuş özelliklerine sahip kurşun kalem, boya kalemi, boya ve kağıt sağlayarak çocuğunuzu destekleyebilirsiniz
- Beraber bebek giydirme ve rol yapma oyunları oynayabilirsiniz
- Çocukla beraber kitap okumak, şarkı söylemek, tekerlemeler söylemek ve dans etmek onları mutlu eder
- Ağırlık ve boyut, sayılar ve kavramları tanıtma şansı veren beraber yemek yapmak, kum oyunları oynamak öğrenme ve merak becerilerini destekler
- bloklarla bir şeyler inşa etmek bu dönemde hem yaratıcı hayal gücünü desteklemek hem de el göz koordinasyonunun gelişimi için önemlidir.
EĞER;
Çocuğunuz 4 yaşa kadar şunları yapmazsa ya da aşağıdaki durumlar varsa doktorunuzla ve/veya çocuk gelişimcinizle iletişime geçmelisiniz:
- 3 kelimeden fazla cümle
- Anlamsız sürekli konuşmalar yapıyor, konuşmada anlam bütünlüğü yoksa
- Birbirine bağlı iki parçalı komutları anlamıyorsa
- Oyun sırasında rol yapmıyor, rol almıyorsa
- Küçük şeyler üzerinde veya onları yalnız bıraktığınızda öfke nöbetleri ile aşırı tepkiler verdiğini düşünüyorsanız
- Yürürken umarsızca geziniyorsa, yürürken veya koşarken fazla korkusuz olduğunu düşünüyorsanız
- Kalemi kullanırken düzeltmiyor ve basit şekiller çizemiyorsa
- El tercihini belli etmıyorsa
- Giyinmekte veya tuvaleti kullanmakta zorluk çekiyorsa
- Bir şeyleri görmüyor veya seni duymuyor gibi görünüyorsa
- Bir zamanlar sahip oldukları becerileri kaybettiğini düşünüyorsanız
5 YAŞ
MOTOR GELİŞİM
Çocuklar kendilerine uygun makas kullanarak desteksiz ustaca kesimler yapabilirler
İsimlerini yazmayı deneyimleyebilirler.Kare, daire, üçgen çizebilir.
8 ila 10 vücut parçasına sahip insan resmi çizebilirler
Yön değiştirerek hızlı koşabilirler, tek ayak üzerinde durabilir, bir çizgi üzerinde dengede yürüyebilir
Öne takla atabilirler
Tek ayağını kullanarak ileri doğru dengeli sıçramalar yapabilir
İki elini koordineli olarak kullanır.Hamurdan şekiller yapabilir.Atlama, sıçrama, tırmanma becerilerinde daha da ustalaşmıştır
Tuvaleti kendi başına kullanabilir
BİLİŞSEL GELİŞİM
10 ve daha fazla nesneyi sayar, para ve miktar kavramını bilir
Geometrik şekilleri, renkleri, sayıları bilir.Bazı harf ve rakamları yazabilir
En az altı vücut parçası olan bir insan resmi çizebilir
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
Çocuğunuz, özellikle bir arkadaşıyla oynayacaksa, sizden uzakta olduğu için muhtemelen rahatlayacaktır. Artık çocuğunuz arkadaşlarının değerini öğrenecek ve arkadaşları mutlu olduğunda kendini iyi hissedecek.
'Üzgünüm' diyerek ve kuralları kabul ederek arkadaşlığı destekleyecek şekilde davranmaya başlayabilirler. Ancak anne babalarından kısa süreliğine ayrı kalmaktan mutlu olan çocuklar bile anaokuluna ya da okula başlama konusunda endişe duyabilirler.
Okula başlamadan önce uygun başlama koşulları hakkında daha çok bilgi almalısınız
Okul öncesi çocuğunuz bazen talepkar görünse de, iletişim becerileri geliştikçe muhtemelen daha az öfke nöbeti geçirdiğini fark edeceksiniz .
DİL GELİŞİMİ
Okul öncesi çocuklar, fantezi ve gerçeklik arasındaki farkı öğreniyorlar. Yüzlerce kelimeyi 6 veya daha fazla kelimeden oluşan cümlelerde öğrenir ve kullanırlar ve bir grup insanla sırayla sohbet edebilir ve şakalar yapabilirler. Ayrıntılar doğru sırada olmasa da başlarına gelenlerle ilgili hikayeler anlatmaya başlarlar.
AYRICA;
5 yaşına kadar, okul öncesi çocuklar genellikle şunları yapabilir:
- Karşıtları anlar ("yüksek" ve "düşük", "karanlık" ve "aydınlık")
- sıra olmaksızın rakam ve harfleri tanıyabilir
- 10'a kadar sayar
- fikirleri ve duyguları hakkında konuşur
- 'ne zaman' ve 'ama' gibi daha fazla bağlantılı kelime ve 'komik' veya 'güzel' gibi sıfatlar kullanır
- Karmaşık duyguları açıklamak için farklı kelimeleri kullanmaya başlarlar
- Açıklayamadıkları durumlar için 'bilmiyorum' veya 'hatırlayamıyorum' gibi kelimeler kullanırlar
Bazı çocuklar beş yaştan itibaren geçmişteki, şimdiki ve gelecekteki olaylar hakkında konuşmaya başlarlar. 5 yaşındaki çocuğunuz gerçeği saklamaya ve hatta yalan söylemeye başlayabilir, ki bu olağandışı değildir. Örneğin, yaptıkları bir şey için 'Ben yapmadım' diyebilirler.
Erkekler ve kızlar arasındaki farkı anlamaya başlıyorlar ve 'anneler ve babalar' oynayabilirler. Kendi bedenleri ve arkadaşlarının bedenleri hakkındaki merakları aralarında farklı oyunlar oynamalarına yol açabilir . Bu normaldir, ancak çocuğunuzun nasıl davrandığı ve sizin ona nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili kaygılarınız varsa bir uzmandan destek alınız
EĞER,
Çocuğunuz 5 yaşa kadar şunları yapmazsa ya da aşağıdaki durumlar varsa doktorunuzla ve/veya çocuk gelişimcinizle iletişime geçmelisiniz:
- konuşma becerilerini geliştirmiyorsa
- 'Kitabını al, masaya koy ve benimle otur' gibi üç parçalı komutları anlamıyor gibi görünüyorsa
- diğer çocuklarla oynamak istemiyorsa
- çoğu zaman korkmuş, mutsuz veya üzgün görünüyor
- görünürde bir sebep olmadan agresif davranışlar sergiliyorsa
- dikkati kolayca dağılır ve birkaç dakikadan fazla hiçbir şeye konsantre olamıyorsa
- oyun sırasında rol yapmıyorsa
- çok fazla takılır, tek ayak üzerinde 2-3 saniyeden fazla duramaz veya bir nesneyi yakalamada daha iyi değilse
- kurşun kalem veya çocuklar için güvenli makas gibi küçük nesneleri kullanamıyorsa
- kendi kendine yemek yiyemez veya giyinemezse
- basit resimleri kopyalayamaz veya çizemezse
- sağ veya sol eli için net bir tercihi yoksa
- görme veya duyma sorunu varsa
- bir seferde yapabilecekleri şeyleri artık yapamıyorlarsa